Hiilineutraalia jalkapalloa

EU:n päästökauppaa arvostellaan paljon ja enimmäkseen aiheetta. Päästöoikeuden hinta on tosiaan matala, mutta se on myös erinomaisen hieno asia, jos nykytilanne osataan hyödyntää. Matala hinta tarkoittaa sitä, että CO2-tonnin vähentäminen eli ilmastonmuutoksen hillintä on tällä hetkellä todellakin noin halpaa. Matala hinta ei kannusta investoimaan, mutta päästökaupan tarkoitus ei olekaan investointien lisääminen vaan päästöjen vähentäminen. Päästökaupan osalta tavoiteltu päästövähennys tulee Euroopassa toteutumaan, koska päästöoikeuksia ei yksinkertaisesti ole käytettävissä enempää. Nykyinen 21% päästövähennystavoite vuoteen 2020 mennessä on ollut riittämätön, mutta se ei ole päästökauppamekanismin huonoutta vaan poliittisen tahdon ja rohkeuden puutetta.

Päästöoikeuden halpa hinta tarkoittaa myös sitä, että tapahtumien ilmastovaikutuksia voi hillitä erittäin edullisesti. Toteutimme tästä loistavan esimerkin yhteistyössä Jyväskylän jalkapalloklubi JJK:n kanssa. Valitsimme etukäteen hiilineutraaliksi otteluksi 27.5.2016 pelatun jalkapallon Ykkösen kärkikamppailun JJK-KPV. Ottelun merkittävimpiin ilmastovaikutuksiin kuului katsojien automatkat, vierasjoukkueen bussimatka ja Harjun kentän valaistuksesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt, jotka ovat kohtalaisella tarkkuudella jo etukäteen arvioitavissa. Määritimme ottelun ilmastovaikutukseksi yhteensä noin 1700 kg hiilidioksidia, jonka mitätöimme pois EU:n päästökaupasta.

Jalkapallo-ottelu oli erinomainen esimerkkitapahtuma mitätöinnin kustannustehokkuudesta. CO2Esto kannustaa vähentämään suoraan omia päästöjä, mutta jalkapallo-ottelu vaatii käytännössä vähintään vierasjoukkueen matkustamisen. CO2Esto korostaa myös kustannustehokkuutta. Harjun kentän valaistus on herättänyt keskustelua, mutta valaistuksen vaikutus päästöihin hyvin vähäistä ja vastaava päästövähennys voidaan toteuttaa muutamalla eurolla.

Jos tällä vuosikymmenellä päästään kunnolla vauhtiin, ilmastonmuutos olisi vielä hillittävissä kohtuullisilla kustannuksilla. Tehokas ilmastonmuutoksen hillitseminen ei tarkoita paluuta kivikaudelle, vaan järkeviä valintoja ja kustannustehokkaita päästövähennyksiä huomioiden laajat järjestelmät kuten EU:n päästökauppa takaisinkytkentöineen.

Toteuttamastamme hiilineutraalista jalkapallo-ottelusta voi lukea lisää Suomen Palloliiton tiedotteesta. JJK:n puheenjohtaja Lassi Hietanen antoi tapahtumasta myös erinomaisen radiohaastattelun, jonka voi kuunnella täältä.

Kiitos edelläkävijä JJK:lle tästä upeasta avauksesta! Toivomme, että muutkin tapahtumajärjestäjät ottavat mallia JJK:sta ja mitätöivät tapahtumiensa ilmastovaikutukset!
JJK ottelu