Ilmastovaalit – puhetta vai tekoja?

Nyt oli pakko tarttua aiheeseen nimeltä #ilmastovaalit. Tästä aiheesta on kirjoitettu eri medioissa jo jonkin verran ja kirjoittaminen jatkuu varmaan vielä vaalien jälkeenkin. Pienellä hämmennyksellä olemme seuranneet kirjoittelua, emmekä ehkä ole vielä ihan vakuuttuneita siitä, että mitä tämä käytännön tasolla tarkoittaa. Tässä avaamme miksi ja miten ehkä keskusteluun voisi tulla lisää lihaa luiden ympärille. Jonkinlaisia irtiottoja odotamme ja uskomme vielä näkevämme seuraavien kuukausien aikana puoluekentässä. Toistaiseksi ollut todella hiljaista, vaikka kulisseissa ”The game is on”.

Puoluekentästä puhuen, otimme yhteyttä kaikkiin eduskunnassa toimiviin puolueisiin ja heidän puoluesihteereihin. Lähestyimme kaikkia vähintään kahdella sähköpostilla, kahden eri viikon aikana. Tiedustelimme, että onko puolueella vastuullisuus- tai ilmastoraportointia, tai seuraavatko he muuten mitenkään oman puolueen toiminnan ilmastovaikutuksia. Me kysyimme tätä siitäkin huolimatta, että Twitterissä oli ansiokasta viestittelyä siitä, että ihmisiä kiinnostaa aidot toimenpiteet politiikasta, eikä yksittäiset henkilön päästöt. Oras Tynkkynen Sitrasta kirjoitti asiallisesti puolueista ja ilmastotavoitteista. Me tiedämme ja ymmärrämme, että politiikassa päätöksillä on isommat merkitykset kuin omilla toimilla. Päätimme kysyä puolueilta silti, koska voimme.

Uskoimme ensin, että kyseessä on kiireinen syksy. Meillä ainakin on ollut. Laitoimme uudestaan sähköpostia, ja saimme lopulta kaksi vastausta. Yhdessäkään vastauksessa ei pystytty antamaan minkäänlaista indikaattia siitä, että vastanneet puolueet aktiivisesti seuraisivat oman toiminnan ilmasto- tai ympäristövaikutuksia. Kaikissa vastauksissa vedottiin siihen, että ympäristö ja ilmastoasiat ovat kiinteä osa heidän poliittisia ohjelmia tai agendaa. Riippumatta poliittisesta puolueesta, suhtaudumme aikaisempien havaintojen perusteella tähän väittämään terveellä skeptisyydellä.

Haluamme tässä vaiheessa huomauttaa, että suuryrityksillä on velvollisuus raportoida vastuullisuus ja ympäristövaikutukset vuosittain. Puolueilla ei ole, eikä ilmeisesti myöskään puoluekentässä sitä meidän tulkinnan mukaan nähdä tarpeelliseksi. Siellä missä valtaa yleisesti käytetään ja tehdään päätöksiä oikeasti merkittävistä asioista luulisi vastuullisuuden, avoimuuden ja läpinäkyvyyden olevan merkityksellinen.

Jos tulevat vaalit todella ovat ilmastovaalit, aletaanko oikeasti toimimaan sen mukaan? Kenen vaalikampanja on #hiilineutraali? Uskomme vahvasti siihen, että ilman henkilökohtaisia hintaa tai muutosta ei ilmastonmuutosta saada ratkaistua. Mikäli poliittinen kenttä ei itse edes seuraa omia ympäristövaikutuksia, puhumattakaan vielä niiden minimoimisesta, ovatko he riittävän motivoituneita tekemään politiikkaa, joka ajaa sitä kohti?

Ps. Meille edelleen saa vastata ja lupaamme päivittää pikimmiten blogia sen mukaan, jos joku puolueista pystyy toimittamaan raportointia omista ympäristövaikutuksista. Mikäli päivityksiä ei tule ja/tai emme päivityksistä informoi… ei varmaankaan ole mitään päivitettävää, joka on oiva todiste vastuullisuudesta ja läpinäkyvyydestä.