Katetta kaupasta

/päivitys 8.10.2019/

Huom, hintoihin on tämän blogin jälkeen lisätty yhteisövero Suomen verottajan ennakkopäätöksen mukaisesti. Uusi blogi hinnoittelusta https://co2esto.com/mihin-rahat-menevat

 

/alkuperäinen blogi/

Meiltä kysytään usein mikä päästöleikkurin kate on tai miten paljon me otetaan tällä verkkokaupalla välistä, kun hinnat ovat niin korkeat verrattuna päästöoikeuden markkinahintaan. Tässä blogissa avaamme nyt verkkokauppamme hinnoittelua.

Päästöjen mitätöinnin hinta muodostuu päästöoikeuden hankintahinnasta, päästökauppaan liittyvistä kaupankäyntikuluista, viranomaismaksuista, verkkokaupasta ja siinä tarvittavan pankkiliikenteen kuluista, veroista ja ns. voitosta. Nämä kulut eivät pidä sisällään lainkaan työn osuutta, koska emme ole nostaneet toiminnasta palkkaa, palkkioita tai osinkoja.

Meidän tuotteissa on arvonlisävero (alv. 24%), koska kyseessä on palvelu.

Verkkokaupassa kokonaiskate on vuonna 2018 jakautunut kahteen osaan, kiinteään osaan (1.5€) ja prosenttiosuuteen (10%). Yhteensä nämä ovat tällä hetkellä noin 3.9€/tCO2, eli 11% koko tuotteen hinnasta. Tämän katteen pitäisi kattaa myös työaikakustannuksia, jos nostaisimme tästä työstä palkkaa. Työtä ovat kaikki lisäiset tehtävät, joita emme ole pystyneet automatisoimaan, kuten mm. päästöoikeuksien ostaminen, ongelmatilanteet ja raportointi. Voin kertoa, kate ei todellakaan riitä tähän.

Noin yleisenä vertailuna kuluttajakaupassa kate vaihtelee tavallisesti 20-80% välillä. Hyväntekeväisyyden keräyskulut ovat noin 15%, joskus jopa enemmän. Meillä asiakkaan maksama lisä on siis noin 11% tuotteen hinnasta.

Oheisessa kuvaajassa on esitetty jakauma päästöleikkuripalvelun hinnan muodostuksesta verkkokaupassamme. Yrityksen voitosta verkkokaupassa olemme kuitanneet muita yritystoiminnan kuluja, kuten mainostaminen, matkat, tuotekehitys ja jäsenmaksut.

Kate ei myöskään pidä sisällään hintariskiä. Me ostamme päästöoikeuksia varastoon etukäteen ja pyrimme myymään palvelua sen hetkisellä päästöoikeuden markkinahinnalla. Myönnämme, että emme vaihda päästöoikeuden hintaa päivittäin, vaan tarkennamme sitä viiveellä. Win some, lose some, kuten Lemmy Kilmister sanoi.

Meillä on pientä painetta nostaa hintaa, että saadaan verkkokaupasta järkevää toimintaa tai sitten pitää saada huomattavasti enemmän asiakkaita jakamaan kiinteitä kustannuksia. Jakamalla meidän palvelua sosiaalisessa mediassa jokainen voi auttaa. Silloin me voidaan pitää verkkokauppaa yllä ja kehittää toimintaa.

On hyvä tiedostaa myös, että teemme verkkokauppatoimintojen lisäksi yrityksille ja yhteisöille konsultaatiotyötä. Yhtiömme julkisissa tilinpäätöstiedoissa näkyvä liikevoitto muodostuu näistä toiminnoista huomioiden, että myöskään näiltä osin ei kukaan meistä ole vielä nostanut yhtään palkkaa, palkkioita tai osinkoja.