Mihin rahat menevät?

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii uusia ja aidosti lisäisiä toimintatapoja. Siksi päätimme aikanaan perustaa CO2eston ja tarjota kaikille mahdollisuuden ostaa päästöoikeuksia pois markkinoilta. Uusissa toimintatavoissa on kuitenkin haasteensa.

Olemme käyneet pitkän kirjallisen keskustelun saadaksemme verottajalta ennakkopäätöksen, kuinka markkinoilta poistettuja päästöoikeuksia tulisi käsitellä verotuksessa. Asiakkaamme maksavat meille siitä, että ostamme päästöoikeuksia pois markkinoilta ja kaupan ehdoissa me sitoudumme estämään ostettujen päästöoikeuksien käytön. Kun noita oikeuksia ei voi enää käyttää, niiden arvo on käytännössä nolla. Valitettavasti verottajan ennakkopäätös ei ollut tämän mukainen, vaan joudumme kirjanpidossa käsittelemään markkinoilta poistetut päästöoikeudet päästökaupan pörssihinnan mukaisesti. Ei sinänsä iso juttu, mutta seuraukset on harmilliset.

Ostamme itse päästöoikeudet markkinahintaan ja olemme myyneet palveluamme lähes samaan hintaan lisättynä arvonlisäverolla. Näin verkkokauppatoiminnasta ei ole käytännössä kertynyt CO2estolle voittoa (CO2eston pieni positiivinen tulos tulee yritysten konsultoinnista, koska emme ole nostaneet työstä palkkaa). Kun päästöoikeudet täytyy nyt kirjanpidossa käsitellä arvokkaina, ne näkyvät CO2eston keräämänä omaisuutena, eli ”voittona”. Tästä Suomen verottaja muistaa 20% yhteisöverolla. Jos normaaliyritys tekee voittoa, se voi maksaa siitä 20% veroa. Meidän voitto on käytännössä käyttökelvottomia päästöoikeuksia, joilla ei voi maksaa veroja.

Näin ainoa mahdollisuus jatkaa verkkokauppaa on lisätä tuo yhteisövero suoraan verkkokauppamme hintoihin. Yhteisöveron sisältävä hinnan jakautuminen on esitetty kuvassa alla.

Kuten kuvasta näkyy, 88% hinnasta muodostuu päästöoikeuden hankintahinnasta ja veroista. Kuvassa esitetyt muut kulut sisältävät mm. verkkokaupan maksut Paytrailille, päästöoikeustilin vuosimaksun ja verkkokaupan ylläpidon sekä tilitoimiston perimät maksut. Koska jotkut näistä maksuista ovat kiinteitä, niiden osuus kokonaishinnasta vaihtelee hieman verkkokauppaostoksen suuruuden mukaan.

CO2eston kautta tapahtuva päästöoikeuksien vapaaehtoinen markkinoilta poistaminen on onneksi kasvanut jatkuvasti. Samalla meille arvottomat oikeudet näkyvät julkisissa taloustiedoissamme kasvavana voittona. Ettehän anna sen hämätä. Valitettavasti CO2eston toiminta ei ole meille taloudellisesti kannattavaa, ainakaan vielä. Emme ole vielä nostaneet toiminnasta minkäänlaisia osinkoja, palkkioita emmekä palkkaa.