Kimppa-auto nimeltä Möhkö

 

Meillä on neljän aikuisen omistama auto. Tällainen jakamistalouden koeponnistus lähti ajatuksesta, että Kainuu-asuja tarvitsee autoa, muttei kuitenkaan päivittäin. Ekologisesta ja taloudellisesta näkökulmasta yhteinen auto on fiksu juttu. Ollut jo kolme vuotta. Avaan hieman auton yhteisomistukseen liittyviä käytäntöjä ja meidän tekemiä ratkaisuja. Me neljä kun toivomme, että Möhkölle tulisi kavereita.

Mikä auto se Möhkö on?

Möhkö on vm. 2005 Opel Vectra. Isohko diesel-farmari. Tarvitsemme autoa yleensä joko tavaroiden siirtämiseen tai matkoilla. Tällöin on järkevintä, että autossa on tilaa. Siksi siis farmari.
Möhkö-nimi taas tarttui mukaan jossain vaiheessa. 🙂

Miten auto hankittiin?

Yhdessä keskusteltiin, mitä autolta toivotaan. Koeajettiin muutama ja valittiin Möhkö. Kauppahinta jaettiin neljään osaan.

Miten käytännöt?

Aluksi tehtiin kirjallinen sopimus, jossa sovittiin mm. isoimmat vastuut, rahaliikenteen periaatteet sekä kimpasta eroamisen tai sen purkautumiseen liittyvät periaatteet.

Auto varataan käyttöön Google-kalenterista ’First come, first serve’ –periaatteella.
Yksi meistä huolehtii huolloista, toinen katsastuksista, kolmas renkaidenvaihdosta ja neljäs kirjanpidosta.
Vakuutukset ovat yhden nimissä ja bonuskertymä / sen menettäminen hänen riskiään.
Kaksi kimppailijaa on auton omistajia ja kaksi haltijoita.

Auto tulee palauttaa tankattuna paikoilleen tai vaihtoehtoisesti jättää seuraavalle tankkaajalle bensarahaa keskikonsoliin.

Entä rahaliikenne?

Meillä on tätä varten oma, erillinen tili, johon kaikilla on käyttöoikeus. Kustannusperiaatteeseen kuuluu sekä kiinteä kuukausimaksu 45€/kk/henki että käyttöön perustuvat maksut. Jälkimmäiset määräytyvät ajokirjanpidon mukaan siten, että km-maksu on 0,15 e/km ja päivähinta 2 e/päivä. Sekä kiinteän kuukausimaksun että käyttömaksujen taso tsekataan noin kerran vuodessa ja muutetaan tarvittaessa.

Toimiiko yhteisomistus?

Toimii. Ainakin meillä. Yhteisomistus on toimiva ratkaisu, jos auto on käyttöesine. Jos auto on taas itsessään tärkeä – sen merkillä, mallilla, siisteydellä ja kolhuttomuudella on valtavasti väliä – kimppa ei ole silloin ratkaisu.

Käytännön toimivuuden kannalta paljon on väliä myös auton sijainnilla. Meistä jokainen asuu ja käy töissä Kajaanin keskustassa, joten autolle luontainen sijaintikin on keskustassa. Jos asumiset ja työpaikat olisivat enemmän hajallaan, kimppa-autoilu olisi haastavampaa.

Kiinnostaako oma kimppa?

Hyvä! Tämän kirjoituksen avulla toivottavasti pääsette hieman alkuun. Kerromme mielellämme lisää. On kuitenkin hyvä ja tärkeä miettiä yksityiskohtia kimppa-porukalla, koska siinä samalla tulee käytyä omat pelisäännöt läpi. Yksityiskohdat on kohtuullisen helppo viilata kuntoon, kunhan sopiva porukka on kasassa. Sopivan porukan löytäminen kun voi olla se suurin haaste, sen kun tulee olla sopiva sekä motivaation että asumis- / työpaikkaetäisyyden näkökulmasta.

Silja Keränen, Elli Moilanen ja Veli-Pekka Leivo
Kajaani