Tiedosta ja herää

Asioihin herääminen vaatii herätteen. Joulun jälkeen se heräte voi olla vaikka vaa’alla käyminen. Huomaa, että kiloja on tullut ja jotain pitäisi tehdä. Yli vuosikymmenen on ihmisille kerrottu, että on meneillään ilmastonmuutos ja hiilidioksidi näyttelee merkittävää roolia tässä paletissa. Ihmiset ovat heräämässä vasta nyt tiedostamaan ongelman, kun ilmasto muuttuu niin paljon, että sitä pystytään havainnoimaan päivittäisessä elämässä. Tutkijat ovat tiedostaneet tämän mm. mittaamalla.

Oman kulutuksen aiheuttamilla hiilidioksidipäästöillä on vähän samanlainen tarve herätteelle. Sitä pitäisi pystyä mittaamaan tai laskemaan jollain järkevällä tavalla, ennen kuin voisi asettaa sen arvon johonkin järkevään kontekstiin.
Me kannustamme ottamaan selvää ja pyrimme tarjoamaan sivuillamme tapoja laskea, verrata ja tiedostaa omat hiilidioksidipäästöt.

Tiedostaminen ei tosin riitä, se kertoo vain lähtötason. Oikeastaan tiedostaminen lisää ahdistusta, vähän kuin lisäkilot vyötäröllä. Se ahdistus on sitä suurempi mitä vähemmän on keinoja vaikuttaa tiedostettuun ongelmaan. Tärkeää on kuitenkin käydä tämä vaihe ensin läpi ja miettiä näitä asioita, tuoda asia omaan tietoisuuteen. Sen jälkeen päästään toimimaan eli vähentämään.