Vieraskynä: Vuosikymmenen lentolakko

Istumme ystävien kanssa ravintolassa. Keskustelu ajautuu kesän kynnyksellä tulevaan lomaan. Olemme menossa yhteiselle lähilomamatkalle viikoksi Nuuksioon. Mökin olemme vuokranneet Airbnb:n kautta. Lentoloma ei tule kyseeseen haitallisten ympäristövaikutusten takia.

Olen viimeksi lentänyt lomamatkalle lähes kymmenen vuotta sitten. Tuolloin teimme puolisoni kanssa häämatkan Japaniin. Lentämisestä aiheutetut päästöt kompensoimme Maan ystävien www.lentomaksu.fi -palvelun kautta. Kerätyt rahat käytetään Maan ystävien ilmastokampanjan toimintaan Suomessa ja ulkomailla.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on tärkeää. Siksi on hyvä tukea Maan ystävien kaltaisia ympäristöjärjestöjä. Siitä huolimatta kaipaan itse mahdollisuutta ostaa omat päästöni päästöoikeuksien muodossa konkreettisesti pois markkinoilta. Tähän CO2Esto tarjoaa hyvän vaihtoehdon.

EU:n päästökaupan suurin ongelma on päästöoikeuksien ylimäärä markkinoilla ja siitä seuraava päästöoikeuksien alhainen hinta. Tämä on heikentänyt päästökaupan ohjaavuutta päästöjen vähentämiseen ja uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämiseen.

Tehokas keino uuden teknologian edistämiseksi olisi päästökaupasta syntyvien huutokauppatulojen ohjaaminen suoraan puhtaan teknologian tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Päästökauppatulot tulisi suunnata ilmastotekoihin, esimerkiksi kehitysyhteistyövaroina tai kotimaan puhtaina energiaratkaisuina. Nyt esimerkiksi Suomi ohjaa näitä tuloja tukina takaisin saastuttavalle teollisuudelle.

Tällä hetkellä EU:n päästökaupassa päästötonni maksaa noin 5,65 euroa. Kun suomalaisten eliniän odote on noin 81 vuotta ja keskimääräiset päästöt noin 10 tonnin luokkaa, tarkoittaa se sitä, että eliniän päästöodote on noin 800 tonnin suuruinen. Keskimääräisen suomalaisen eliniän aikaisten päästöjen kompensointi tämän hetkisellä päästöoikeuden hinnalla maksaisi yhteensä vain noin 4500 euroa. Esimerkiksi oma hiilijalanjälkeni on kolmen tonnin luokkaa vuodessa. Sen suora kompensaatiokustannus olisi noin 17 euroa. Haastan myös muut kompensoimaan päästönsä tavalla tai toisella.

Tärkeintä on tietysti pyrkiä minimoimaan päästönsä. Tässä lentämisen lisäksi olennaista on autoilu, asumisen energiakulutus ja ruoka. Yksi helpoimpia keinoja on vaihtaa oma sähkösopimuksensa EKOenergiaan.

Kesäsateen keskellä unelmoin jo Nuuksion lomaviikosta. Vuosikymmenen lentolakko saa jatkua.

 

Leo Stranius

vs. toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto

Stranius-Leo